ßßß
Jego produkcja sięga tysiące lat wstecz. Jest słonym, brązowym płynem uzyskiwanym z fermentowanych ziaren soi. Ziarna soi miesza się z niektórymi rodzajami ziarna pieczonego (pszenica, jęczmień lub ryż), dodając drożdży i zachowawczą ilość soli. Mikstura leżakuje przez kilka miesięcy, a następnie jest przecedzana i wlewana do butelek. Konsystencja sosu może wahać się od bardzo rzadkiej do bardzo gęstej. Smaki zależą od typu sosu, ale ich różnice są bardzo subtelne.
Z biegiem czasu, kolor sosu sojowego ulega wzmocnieniu, a jego smak zanika. W związku z tym, należy zachować ostrożność i trzymać sos w chłodnym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Przed otwarciem butelki, sos sojowy nie jest podatny na psucie, nawet podczas długiego przechowywania. Po otwarciu, sos wchodzi w reakcję z powietrzem aktywując proces utleniania. Przechowywanie sosu w chłodnym i ciemnym miejscu zapobiega rozwojowi drożdży. Najlepszym miejscem jest lodówka. Otwarty sos sojowy może przeżyć w lodówce nawet miesiąc.
Porcja: 36g Kalorie: 14 kcl
Błonnik pokarmowy0,18 g
z cukrów11 kcal
z białek3,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,32E-05 g
Objętość30 g/m3
Food folate4,7E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0032 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0079 μg
Tłuszcz0,029 g
Tłuszcze nasycone0,0022 μg
Węglowodany2,8 g
Total Folate4,7E-06 μg
Cukier0,612 g
Białko0,875 g
A0 μg
B11,5E-05 mg
C0 mg
B65,1E-05 mg
E0 mg
B30,001 mg
B120 μg
B23,9E-05 mg
B59,7E-05 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0011 mg
Omega-60,0068 mg
Fosfor0,033 mg
Magnez0,0022 mg
Potas0,055 mg
Sód2 μg
Wapń0,0018 mg
Żelazo0,000536 mg
Cynk0,000112 mg
Mangan0,000129 μg
Miedź3,5E-05 μg
Selen2,9E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %